works

  • hakemiya_1
  • hakemiya_2
  • hakemiya_3
  • hakemiya_4
  • hakemiya_5
  • hakemiya_6
  • hakemiya_7
  • hakemiya_8
  • hakemiya_9
  • hakemiya_10
  • hakemiya_11

HAKEMIYA NURSERY SCHOOL

This project was planned with the request of a nursery school to be “not a small school, but a big house.” We were asked to design a space, which can embrace kid’s daily activities, such as eating, sleeping and playing, rather than designing a special space as a nursery school. We decided a building to divide the open space into a courtyard and a small playground rather than having one big playground. This reduced scale allowed kids to feel the building like ‘home’, and it also helped expanding the varieties of kid’s activities in the continuous area of playground, nursery room and courtyard.

When nursery schools have different levels, nursery rooms for babies are usually placed on the first floor and those of children over 3 years old are placed at above levels due to the issue of evacuation. However, within this project, we put priorities on maximising the activities of over 3 years old kids, therefore the rooms for over 3 years old are placed on the first floor level. A temporary evacuation space for babies is secured at the terrace on the second floor level. This terrace is enclosed so that is planned to be used as an protected daily play area. A combination of pent roof and hipped roof provides individualities in quality of space within each room.

Client: Hakemiya Nursery School
Location: Kumamoto, Japan
Type of Project: Newly build
Use: Nursery School
Period: Apr 2013 – May 2014
Structure: RC+Steel frame
Scale: Above the ground/ 2 Stories, Basement/ 1 Storey
Site area: 952.4m2
Building Area: 395.9m2
Floor Area: 778.2m2

Design :
Kenichirou Ide, Mariko Shimada(rhythmdesign)
Koichi Futatusmata, Ritsu Shibata(CASE-REAL)
Structural Engineer: Kuroiwa Structural Engineers
Construction: Shutaku Co.,Ltd.
Lighting Plan: Tatsuki Nakamura(BRANCH lighting design)
Sign Design: AD: Koichi Inoue, D: Chikako Nakashima(ORYEL)
Photo: Yoshikazu Shiraki

  • 01_bf_plan
  • 02_1f_plan
  • 03_2f_plan
  • 04_rf_plan
  • 05_section